Меню

Професія фінансист: тенденції сьогодення і майбуття

«Фінансист – професія людей достатку» – саме таке твердження побутує у народі. Однак чи є тому підтвердження? Спробуємо розглянути дане питання в динаміці за кілька років.

Професія фінансиста не нова, вона виникла разом з усталенням у суспільстві такого явища, як гроші (сам термін «finansia» виник у ХІІІ–XV ст.), а сучасних рис набула у XVIII столітті. Відтоді престижність фаху за жодної влади чи державного ладу не йшла на спад. Нині ж, за твердженням авторитетного електронного видання «Бізнес – UA!», дана професія є «…досить багатогранною. Фінансист може побудувати кар’єру і на державному підприємстві або службі, і в приватній компанії, і працюючи «на себе», наприклад, на міжнародному валютному ринку. Грамотний фахівець-фінансист завжди реалізує себе в таких напрямках як бухгалтерія, аудит, інвестиції, фінансовий менеджмент. При цьому фінансисти можуть розраховувати на гідну оплату праці навіть на самому початку свого трудового шляху».

Існує й низка специфічних особливостей даної професії, серед яких наводять як її переваги, так і недоліки. Серед перших – фінансисти завжди були та залишаються найпопулярнішими та найбільш високооплачуваними фахівцями на ринку праці; водночас існує й інша сторона фаху: для міцної професійної позиції необхідний тривалий досвід роботи на даній посаді.

За даними сайту «Сегодня.UA», у 2017 році фінансисти та страховики посіли другу позицію серед найбільш високооплачуваних професій в Україні (https://ukranews.com/ua/news/464495-rynok-praci-v-ukraini-2017-khto-bude-zaroblyaty-bilshe-vsikh); аналогічна ситуація відзначалася і в 2012 (https://realno.te.ua/biznes/найвищі-зарплати-у-фінансистів-і-льот).

Затребуваність фінансистів на ринку праці, за підсумками 2015 року, підкреслив портал «Сьогодні» (https://ukr.segodnya.ua/economics/business/v-ukraine-rastet-spros-na-buhgalterov-i-finansistov-698604.html). На 2018 рік сайт Novij-rik.pp.ua склав список затребуваних професій, де фахівці економічних галузей очолили рейтинг (http://novij-rik.pp.ua/9079-zatrebuvan-profesyi-2018-povniy-spisok-noviy-rk-2018.html).

Так яка ж вона, зарплата фінансиста? Розглянемо дане питання у динаміці.

Динаміка середньої заробітної плати фінансиста в Україні у 2014–2017 рр.

За період 2014–2017 років середня заробітна плата фінансистів в Україні зросла на 3691 грн, або на 132 дол США, або на 202,6%.

Популярність, а головне – високий рівень оплати праці фінансистів підтверджують і факти з країн Європи (https://news.finance.ua/ua/news/-/313957/bilshe-3-5-tys-bankiriv-u-yevropi-zarobyly-1-miljon-yevro-abo-bilshe-za-rik, https://ukr.media/business/275128/).

 

Тож якщо ви впевнені, що майбутнє – це те, на що можна і потрібно вплинути, варто зосередити увагу на професії фінансиста, яка стане надійним базисом майбутнього. А оволодіти тонкощами даного фаху ви можете в Уманському національному університеті садівництві, на факультеті економіки і підприємництва, обравши спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування».

 

Для того, щоб зробити осяжним своє майбутнє, потрібно зовсім мало:

  1. Успішно скласти ЗНО за такими предметами, як

 

українська мова та література

математика

іноземна мова або географія

(для навчання на місцях державного замовлення та на контрактній формі);

 

Українська мова

Математика

Історія України або географія

(для навчання виключно на контрактній формі)

  1. Надати пріоритет спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» у переліку освітніх напрямів Уманського національного університету садівництва.