Меню

Розширюємо горизонти знань міжнародною співпрацею

Кафедра фінансів банківської справи та страхування Уманського національного університету садівництва завжди відкрита до співпраці та діалогу стосовно векторів розвитку фінансової системи.

Тож 27 березня кафедра гостинно приймала наукового співробітника Університету природничих наук (Вроцлав) й докторанта Варшавського університету природничих наук, очільника Комітету з питань сільського господарства та розвитку села, колишнього радника міністра сільського господарства і розвитку сільських територій Польщі Томаша Пілавку.

Зустріч містила багато цікавої і практичної інформації для викладачів кафедри та студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування». Цікава та змістовна доповідь Томаша Пілавки дозволила ознайомитися з прикладами найкращих практик близького зарубіжжя у фінансово-економічній  сфері, зокрема з характеристикою формування місцевих бюджетів гмін, напрямами реалізації державної підтримки сільського господарства Польщі й окресленням соціально-екологічних проблем функціонування сільських територій та означеннями напрямів їх подолання.

Під час зустрічі з паном Томашем слухачі мали змогу виявити особливості, які істотно відрізняють окреслені аспекти зазначених сегментів в Україні та Польщі. Так, на прикладі Польщі можна стверджувати, що однією з важливих проблем вітчизняної податкової системи є низький рівень розвитку місцевих податків. Не дивлячись на те, що доходи від місцевих податків постійно зростають, їх частка залишається занадто низькою. У Польщі ж більшу кількість податків передано у розпорядження до місцевих органів.

Крім особливостей податкової системи Польщі, доповідач розглянув не менш актуальні питання у сфері фінансування розвитку водопостачання та водовідведення, енергетики, включаючи відновлювану енергію, а також підтримку діяльності органів місцевого самоврядування та підприємництва у сфері сільського господарства, заходи з запобігання зниження якості освіти та протидії безробіттю.

Колектив кафедри щиро дякує пану Томашу за цікаву та змістовну дискусію, що дозволила більш предметно познайомитися з фінансово-економічними аспектами діяльності в Польщі, а відділу міжнародних зв'язків Уманського НУС за сприяння в організації зустрічі.

Сподіваємося на подальшу плідну наукову співпрацю!

 

Юлія Улянич, к.е.н., старший викладач кафедри