Меню

Збережемо природу – збережемо майбутнє – збережемо життя!

22 листопада аудиторія кафедри фінансів, банківської справи та страхування Уманського національного університету садівництва наповнилася небайдужим до екологічних проблем студентством. Причиною зібрання стало проведення Науково-практичної конференції «Екологія та суспільство: вплив на розвиток держави та нації». Дана конференція є одним з кроків проекту «Школа екологічної свідомості», що протягом 2017 року реалізовується Науково-дослідною лабораторією «Соціальні ініціативи» зазначеної кафедри за підтримки Управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської обласної державної адміністрації, Відділу у справах сім’ї та молоді Уманської міської ради та адміністрації Уманського НУС.

Цього разу присутні підводили підсумки проведених протягом року в рамках проекту заходів і визначали основні екологічні проблеми сучасного суспільства, окреслюючи також шляхи їх вирішення.

Учасників заходу привітав проректор з науково-педагогічної роботи Уманського НУС Михайло Мальований, який підкреслив важливість екологічної проблеми для розвитку суспільства та побажав усім присутнім конструктивного діалогу.

Коротку характеристику досягнень учасників проекту надала його керівник, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри фінансів, банківської справи та страхування Леся Барабаш.

Надалі слово взяли доповідачі. Так, про екологічні проблеми світу розповідав студент 41-ф групи Сергій Підопригора, який у своїй доповіді звернув увагу на такі важливі проблеми як парниковий ефект, глобальне потепління, кислотні дощі та ще ряд екологічних бід людства. Екологічні проблеми України окреслив студент 41-ф групи Владислав Бабчук, який в свою чергу наголосив на таких аспектах, як наслідки Чорнобильської катастрофи, забруднення ґрунтів та вод України. Про проблеми, що стосуються Черкащини, доповів Артем Цвігун, який показав, які ж регіони Черкащини найбільше страждають від промислового виробництва та забрудненості повітря, підземних вод та родючого шару ґрунту. Про екологічний стан міста Умань розповіла Людмила Черненко, яка звернула увагу не лише на присутні екологічні виклики, а й на кроки, що сприяють покращенню екологічної ситуації в місті.

Загалом у формі змістовного та активного діалогу всі присутні розглянули питання як глобальних екологічних проблем людства так і локальних, з якими кожен з нас має щоденну справу.

Приємно, що екологічна ініціатива молоді знайшла відгук і серед підприємців міста. Так, ТОВ «Екоклінер» (директор – Ігор Сокур), на підтримку екологічної ініціативи, передав Уманському НУС 5 урн для збору відпрацьованих батарейок.

У підсумку всі присутні дійшли висновку, що глобальні екологічні проблеми починаються із безвідповідальності та байдужості кожного з нас. Тож бережіть природу і навколишнє середовище, адже всі великі справи починалися з малої ініціативи і вміння брати на себе відповідальність вчинки. Збережемо власну природу та навколишнє середовище – збережемо людство!

 

Леся Барабаш, керівник проекту «Школа екологічної свідомості»