Меню

Банківський нагляд під час воєнного стану

Національний банк вживає чергових заходів для підтримання стабільності банківської системи на час дії в Україні воєнного стану. Пріоритетом для Національного банку є підтримка стабільності банківської системи шляхом мінімізації негативного впливу наслідків військової агресії росії проти України.

Саме дані акценти були розкриті під час відкритої лекції з дисципліни «Центральний банк та грошово-кредитна система» для студентів другого курсу денної форми навчання ОС «Бакалавр» спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» на тему: «Банківський нагляд». Співлекторами стали доцент кафедри Наталя БОНДАРЕНКО та гостьовий лектор, директор Уманського відділення 148/23 АБ «УКРГАЗБАНК» Руслан БОБОШКО.

Під час лекції було обговорено питання роботи банків у зв’язку з введенням в Україні воєнного стану, зокрема особливості застосування вимог Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями. Окремо було визначено особливості проведення у 2022 році оцінки стійкості банків, що щорічно проводиться Національним банком та охарактеризовано ухвалене рішення про незастосування заходів впливу за порушення банків: економічних нормативів, лімітів відкритої валютної позиції і строків подання статистичної звітності, банківськими групами – вимог щодо достатності регулятивного капіталу, економічних нормативів ліквідності, кредитного ризику, якщо такі порушення виникли починаючи з 24 лютого 2022 року та спричинені негативним впливом військової агресії росії проти України.

Зустріч мала творчий характер із залученням студентів до обговорення. Було відмічено високий науково-теоретичний і методичний рівень, актуальність і креативність зібрання.

Колектив кафедри фінансів, банківської справи та страхування Уманського НУС висловлює щиру подяку стейкголдеру Руслану БОБОШКО за прогресивний інноваційний формат проведення лекції.

 

Наталія БОНДАРЕНКО, к.е.н., доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування