Меню

Трансформація вищої освіти: від офлайн до онлайн

Освіта майбутнього – якою вона має бути? Чи доцільним є повернення виключно до формату офлайн, чи, можливо, слід опрацьовувати та популяризувати інші види, зручніші та доступніші для здобувачів освіти? Саме такими питаннями переймалися учасники Міжнародного форуму освітян і роботодавців «Дистанційна освіта майбутнього:  виклики та перспективи» за проєктом Розвитку потенціалу вищої освіти програми  Erasmus+  DEFEP  «Дистанційна освіта майбутнього: кращі практики ЄС у відповідь на запити сучасних здобувачів вищої освіти і представників ринку праці».

Формат заходу передбачав як виступи та панельні дискусії, так і онлайн тренінги. Тож колектив кафедри фінансів, банківської справи та страхування долучився до форуму майже в повному складі, адже тема, що піднімалася організаторами, є надзвичайно актуальною та знаковою для подальшого розвитку вищої освіти і в Україні, і в світі.

Тонус заходу був заданий з першого дня, адже на розсуд загалу, для ознайомлення й обговорення, була винесена тема «Тенденції розвитку дистанційної освіти у ЗВО: виклики і рішення в інституційній, організаційній та інформативній площині». Не менш цікавими були й висвітлені аспекти трансформації вищої освіти в контексті дистанційного спрямування та розгляд впливу неформальної цифрової освіти на освітній процес. Вибудовуванню паралелей професійного сприйняття сприяли представлені загалу міжнародні проєкти дистанційної освіти та напрацювання в царині корпоративної дистанційної освіти. Але найбільше позитивне враження справила фасилітована сесія з дизайн-мислення «Креативні ідеї для кращих рішень дистанційної освіти», під час якої фокус-групи обговорювали актуальні та специфічні проблеми вищої освіти, шляхи їх вирішення й інтегрованості в контексті розширення дистанційного середовища.

Тож форум став корисною платформою не лише для розширення кругозору учасників, а й для вибудовування кожним власної траєкторії розуміння й осмислення перспектив дистанційної освіти в сучасному освітньому середовищі ЗВО.

 

Леся БАРАБАШ, к.е.н, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування