Меню

Участь викладачів кафедри фінансів, банківської справи та страхування у вебінарі «Справедливість та ефективність: коли штучний інтелект наймає на роботу»

07 липня викладачі кафедри фінансів, банківської справи та страхування Уманського національного університету садівництва взяли участь у вебінарі на тему: «Справедливість та ефективність: коли штучний інтелект наймає на роботу». Організатором онлайн заходу виступив факультет прикладних наук Українського католицького університету (APPS UCU).

Відомо, що наразі компанії усе частіше застосовують комп'ютерні алгоритми для відбору кандидатів на роботу. Використовуючи великі масиви даних, такі алгоритми здатні самостійно виявляти кваліфікованих кандидатів і допомагають фірмам заощаджувати час. Втім, вища ефективність іноді конфліктує зі справедливістю, наприклад, утворюючи нерівномірний розподіл серед різних соціальних груп.

У рамках даного вебінару спікери розповідали, як люди сприймають конфлікт між ефективністю та справедливістю алгоритмів у сфері працевлаштування в ІТ. Попередні результати онлайн експерименту в США вказують на можливу роль уявлень про відносний рівень кваліфікації чоловіків і жінок, а також про початковий гендерний склад робочої сили.

Промовцями вебінару стали:

  • Сергій Кандул - дослідник у галузі поведінкової економіки, співробітник інституту досліджень цифрових технологій університету Цюриха, учасник міждисциплінарної команди з вивчення ставлення до алгоритмів та штучного інтелекту;
  • Юлія Размєтаєва - керівниця Центру права, етики та цифрових технологій Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидатка юридичних наук, доцентка;
  • Микита Лук'янець – спеціаліст з проблем прозорості й інтерпретованості в системах під управлінням штучного інтелекту;
  • Тимофій Брік - керівник напряму соціологічних досліджень Київської школи економіки.

Модерував вебінар Олексій Молчановський, керівник магістерської програми «Науки про дані» та заступник декана з інновацій факультету прикладних наук Українського Католицького Університету.

Доповіді спікерів-промовців були інформативні, креативні та яскраві. Захід виявився потужним, насиченим, цікавим і корисним. Дякуємо організаторам вебінару за продуктивну дискусію та цікаві ідеї щодо ознайомлення з можливостями використання штучного інтелекту на етапі найму працівників на роботу!

 

Колектив кафедри фінансів, банківської справи та страхування Уманського НУС