Меню

Актуальності та доцільність стрес-тесту особистих фінансів

Останніми роками у більшості розвинутих країн світу поширюється практика аналізу особистих фінансів фізичних осіб, адже їх діяльність на міжнародному рівні протягом останніх десятиліть характеризується значними ускладненнями.

Вебінар «Стрес-тест особистих фінансів, або Як забезпечити фінансову стійкість в умовах невизначеності», у якому взяли участь студенти та викладачі кафедри фінансів, банківської справи та страхування Уманського національного університету садівництва, був спрямований на формування системи знань з питань управління особистими фінансами у контексті забезпечення фінансової стійкості та фінансової незалежності громадян в умовах економічної нестабільності.

Такий формат проведення семінару дав змогу учасникам ознайомитися з актуальними питаннями щодо того, чи варто контролювати особисті фінанси; сформував цілісне уявлення про основи фінансової грамотності; довів потребу в аналізі власних витрат і їх розподілі на обов’язкові та необов’язкові; узагальнив поняття «заощадження»; пролив світло на ситуацію, чи заощаджують українці; висвітлив, що таке фінансовий резерв; довів важливість визначення грошового типу особистості; дав змогу провести класифікацію фінансових ризиків та з’ясувати їх характеристику.

Також даний вебінар дав можливість провести стрес-тест власних фінансів і визначити, яким буде майбутній сценарій їх розвитку: базовий чи несприятливий. Окремо учасники змогли зробити характеристику історичному та гіпотетичному сценарію виникнення власних фінансів. Крім того, для узагальнення спікером було запропоновано визначити ключові індикатори особистої фінансової стійкості та запропонували методи їх мінімізації.

Наприкінці зустрічі спікер зазначила: «Наше життя нагадує шторм, особливо останнім часом. Гроші та фінанси – важлива частина нашого життя. Займатися особистими фінансами потрібно постійно».

Цікавим моментом для відвідувачів вебінару була участь у Kahoot! – грі, під час якої студенти мали змогу перевірити отримані знання щодо фінансової грамотності та власних фінансів.