Меню

Фінансова грамотність – запорука фінансової стійкості та фінансового добробуту населення

Сучасний світ вимагає зважених підходів і розуміння особливостей руху фінансових потоків навіть найменшими українцями. Адже фінансова грамотність - основа основ успіху як в особистих фінансах, так і в бізнесі. А відтак знання новітніх актуальностей даної сфери є пріоритетом зацікавлення серед педагогічних працівників вищої школи.

Зважаючи на означені моменти, викладачі кафедри фінансів, банківської справи та страхування Леся Барабаш та Юлія Улянич успішно завершили освітній курс «Школа фінансової грамотності «Талан», що реалізується Національним банком України у співпраці з Міністерством освіти та науки України. Заняття Школи фінансової грамотності проходили в онлайн форматі з 02 серпня по 25 серпня 2022р.

Лекторами школи фінансової грамотності були висвітлені актуальні питання сучасної фінансової грамотності, такі як: «Формування фінансової культури українців. Заходи НБУ», «Історичний розвиток національної грошової одиниці в контексті становлення української державності» - віртуальна екскурсія «Музей грошей НБУ», «Форми грошей та захист банкнот гривні», «Сімейний бюджет: фінансова дисципліна на шляху до фінансового успіху», «Банківська система України. Особливості роботи у воєнний час», «Ефективне користування банківськими продуктами», «Депозити та їх роль у розвитку економіки держави», «Особливості використання кредитних продуктів», «Формування кредитної історії», «Діяльність небанківських фінансових установ», «Страхування та його види», «Що потрібно знати про інфляцію», «Податкова система України та основні види податків», «Зайнятість населення. Розвиток підприємництва в Україні», «Інвестиції та інвестиційний клімат в Україні», «Шахрайство у сфері фінансових послуг», «Захист прав споживачів фінансових послуг».

Спікерами Школи стали Марта Костів - провідний фахівець відділу «Музей грошей НБУ», Денис толочко - начальник відділу «Музей грошей НБУ», Леся Войтицька - начальник Управління зв'язків з громадськістю та фінансової обізнаності НБУ, Тетяна Машлаковська та Вікторія Ролік - головні експертки Управління зв'язків з громадськістю та фінансової обізнаності НБУ,  Олена Тригуб - головна експертка Управління стратегічного аналізу та планування НБУ, Дмитро Глінський - голова Проєктного офісу НАБУ (Незалежна асоціація банків України), Леся Шніцер - начальниця відділу фінансової просвіти ФГВФО (Фонд гарантування вкладів фізичних осіб), Ольга Лобайчук - начальниця Управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ, Богдан Пшеничний - директор УБКІ (Українське бюро кредитних історій) та Олена Мала - керівниця відділу маркетингу та продажів УБКІ, Алла Сав’юк - Президент Всеукраїнської асоціації фінансових кампаній, Володимир Туницький - консультант, представник IFC – World Bank Group, Тетяна Юхименко - заступниця начальника відділу аналізу реального та фіскального секторів, Управління економічного аналізу Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ, Дмитро Боярчук - виконавчий директор та старший економіст САSE-Ukraine, Наталія Зінченко - начальниця Управління розвитку інтернет-каналів та комунікаційного забезпечення НБУ,  Інесса Беспалко - головний фахівець Управління зв’язків з громадськістю Департаменту комунікацій НБУ та Артем Корнецький - доктор філософії, доцент, співзасновник та керівник School of ME: Школи усвідомленого підприємництва, Михайло Пацан - інвестор, підприємець, експерт з питань міжнародних фінансових ринків та криптовалют, Раїса Федоровська - керівниця EMA Academy та Школи кібербезпеки.

Фінансово грамотне населення спроможне ефективно використовувати наявні фінансові ресурси, демонструє навички раціонального споживання, заощадження та інвестування, піклується про захист майна. Фінансово грамотні люди контролюють особисті та родинні фінанси, вчасно ідентифікують шахрайства, ефективно управляють боргами та ризиками, мають достатньо заощаджень, щоб покрити витрати в разі втрати основного джерела доходу або за інших непередбачуваних подій, завчасно піклуються про гідні умови життя та фінансовий добробут у поважному віці. А ще завжди мають фінансову подушку безпеки на випадок непередбачуваних обставин, якими наразі є війна.

Завдячуючи таким заходам, як Школа фінансової грамонтності «Талан» від НБУ, фінансова освіченість і культура українців буде зростати та дасть змогу зробити стійкішим фінансовий сектор країни.

 

Леся Барабаш, к.е.н., доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування

Юлія Улянич, к.е.н., доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування