Меню

Гармонія теорії та практики: особливості управління кредитним портфелем банку у контексті дисципліни «Банківський менеджмент»

У межах вивчення дисципліни «Банківський менеджмент» і в рамках плану робочої програми відбулося відкрите заняття на тему: «Кредитний портфель комерційного банку», проведене доцентом кафедри фінансів, банківської справи та страхування Наталією БОНДАРЕНКО та  начальником Уманського відділення номер 148/23АБ «Укргазбанк» Русланом БОБОШКО для здобувачів вищої освіти ОР магістр спеціальності «072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок».

На занятті Руслан БОБОШКО основну увага приділяв питанням формування резерву для відшкодування можливих втрат, пов'язаних з кредитними операціями банку. Зазначив, що цей резерв є важливим фінансовим інструментом для банків, оскільки дозволяє покривати можливі ризики, пов'язані з невиплатою кредитів або іншими фінансовими труднощами, що можуть виникнути в результаті діяльності банку. Було розглянуто процес формування резерву, вказавши на ключові чинники, які впливають на його величину, такі як рівень ризику, ступінь ліквідності й інші параметри кредитних операцій, детально розкрив методологію розрахунку резерву та вимоги регуляторів стосовно його утримання.

Також на занятті було обговорено державну програму іпотечного кредитування житла «єОселя». Руслан БОБОШКО проаналізував переваги та недоліки цієї програми. Висвітлив, як програма сприяє доступності житла для населення, а також розказав про можливі ризики чи обмеження, що можуть виникнути в ході її реалізації. Під час обговорення переваг програми «єОселя» були висвітлені питання ставлення ринкового сегменту до цієї ініціативи, а також можливість її подальшого розвитку чи оптимізації.

Наталія БОНДАРЕНКО в свою чергу головний акцент зробила на питаннях управління кредитними операціями банку та визначенні дохідності кредитного портфеля та методи ціноутворення за кредитами. Також було порушено питання ефективності кредитного управління та важливість балансу між забезпеченням доступності кредитів і мінімізацією ризиків. Обговорювалися актуальні тенденції у сфері банківського кредитування й інноваційні підходи до управління кредитним портфелем.

Зустріч виявилася вельми продуктивною, оскільки студенти отримали унікальну можливість поглибити свої знання у галузі фінансів та банківської діяльності. Це сприяло їхньому глибшому розумінню ключових аспектів цих сфер і надало можливість вивчати актуальні тенденції та інноваційні підходи до фінансового управління.

Студенти виявили зацікавленість у подальшому поглибленні вивчення банківського менеджменту та виявили мотивацію для практичного застосування отриманих знань.

Наталія БОНДАРЕНКО, к.е.н., доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування