Меню

GMWUkraine2021: вивчаємо актуальні лайфхаки з платіжної системи

Тривають заходи Всесвітнього тижня грошей (Global Money Week), покликані посилити серед молоді знання основ фінансів. Цього разу спільноту учасників об’єднав вебінар «Лайфхаки з платіжної безпеки» від НБУ, що дав змогу студентам кафедри фінансів, банківської справи та страхування Уманського НУС  ознайомитися з актуальними питаннями щодо платіжної безпеки й отримати основні поради, як уникнути неприємностей пов’язаних з фінансами.

Основними питаннями були:

-         телефонне шахрайство;

-         що таке фінансовий номер телефону та навіщо він потрібен?

-         як безпечно купувати онлайн?

-         шахрайство та як не потрапити на гачок злодіїв.

Окремо були продемонстровані лайфхаки з платіжної безпеки.

Телефонне шахрайство або вішинг найчастіше використовується для заволодіння коштами на банківських рахунках жертв, хоча може також використовуватись для проникнення до інформаційних систем приватних або державних установ, крадіжки конфіденційної інформації.

Найбільш розповсюдженими схемами шахрайства є телефонні дзвінки під різними приводами: залякування, виграш, проблеми з карткою. Розпізнати шахраїв можна за тривожним тоном розмови, наполегливістю та поспіхом, обіцянкою легко отримати гроші. Ще однією ознакою є незнайомим номером, з якого вам телефонують.

При підозрі, що отриманий телефонний дзвінок є спробою вішингу, слід одразу закінчити розмову або не панікувати та спокійно уточнити інформацію.

Щоб уникнути неприємностей, пов’язаних з фінансами, потрібно дотримуватися простих правил безпеки: завжди тримати в секреті трьохзначний номер на звороті картки, коди банків і мобільних операторів, паролі в інтернет-банкінг; дозволено повідомляти лише 16-значний номер карти. Також можна, але не обов’язково, повідомити своє ім’я та прізвище. Обов’язковим є використання віртуальної картки для покупок онлайн.

Цікавим моментом для відвідувачів вебінару стала участь у Kahoot! Вечірках, під час яких студенти мали змогу перевірити отримані знання з платіжної безпеки на практиці.