Меню

Про бібліотеку – фінансистам: цікаво, доступно, корисно

Відповідно до Закону України «Про вищу освіту», «…основними структурними підрозділами закладів вищої освіти (крім коледжів, які не здійснюють підготовку бакалаврів) є факультети, кафедри, бібліотека». Дане питання розглядалося на семінарському занятті дисципліни «Вступ до спеціальності» здобувачами освіти 11-ф групи спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» УНУС першого рівня вищої освіти (бакалавр). І для більш поглибленого розгляду функціонування бібліотеки було проведено онлайн зустріч «Наукова бібліотека УНУС», яку організувала доцентка кафедри фінансів, банківської справи та страхування Світлана ВЛАСЮК. Запрощеним стейкхолдером стала бібліотекар-бібліограф УНУС Тетяна МАЄВСЬКА.

Питання пізнання функціонування бібліотеки само по собі надзвичайно цікаве, а особливо якщо мова йде про бібліотеку УНУС, адже у її фондах зберігаються фоліанти ще з початку функціонування навчального закладу! А про враження від проведеного заняття якнайкраще засвідчать візгуки здобувачів освіти.

Ольга ЛЕВЧЕНКО: «Під час заходу спікер-бібліотекар Тетяна МАЄВСЬКА поставила за мету наблизити нас, першокурсників, до бібліотеки, зробити її зрозумілою та корисною для кожного. Актуальність теми полягала у важливості виробити вміння користуватися різними пошуковими джерелами, швидко знаходити потрібну інформацію за короткий термін часу.

Ми детально дізналися про користування алфавітним і бібліографічним покажчиками, електронним ресурсом бібліотеки, систематичною картотекою. Набули навичок доцільного та якісного використання бібліотечного фонду на сайті Уманського національного університету садівництва.

Окремо доповідачкою було розкрито цікаві деталі: «Бібліотека університету цілеспрямовано формує власні фонди спільно з розвитком і реалізацією системи бібліотечно-бібліографічного обслуговування професорсько-викладацького складу, студентів і співробітників університету. Нині загальний фонд нараховує близько 250 тис. томів наукової, навчальної та художньої літератури. Щороку бібліотека обслуговує понад 20 тис. користувачів, яким видається понад 520 тис. книг та інших документів».

Сьогодні сучасна бібліотека університету  – це не лише сховище для книг, а й своєрідний електронний архів, місце, де можна отримати доступ до інформації як на традиційних носіях, так і в електронному вигляді. Тож нині всі студенти мають змогу активно користуватися електронною бібліографічною базою УНУС, а головне – розуміють, як знаходити інформацію».

Катерина ЗАЯРНА: «Сьогодні, 14 листопада 2022 року, у нас, студентів 11-ф групи факультету економіки і підприємництва, відбулася онлайн-зустріч з бібліотекарем ІІ категорії Уманського національного університету садівництва Тетяною МАЄВСЬКОЮ. Метою даної зустрічі стало наближення студентів до бібліотеки, адже це надзвичайно важливо – орієнтуватися у значному обсязі інформації та вміти користуватися пошуковою системою задля знаходження необхідного матеріалу за лічені хвилини. Відрадно, що фонд бібліотеки Уманського НУС налічує понад 250 тис. примірників та щороку збільшується на 2-3 тис. книг й 70 комплектів журналів і газет. Цікаво було дізнатися, що існують різні види каталогів, як вони допомагають бібліотекарям швидко та якісно обслуговувати своїх читачів. Крім того, було згадано також про правила користування електронним каталогом в бібліотеці Уманського НУС та про корисні під час дистанційного навчання послуги, а саме: «Віртуальна довідка» та «Електронна доставка документів»».

На завершення заняття Тетяна Антонівна відповіла на всі запитання студентів і зазначила, що бібліотека Уманського НУС завжди рада допомогти у пошуках потрібної інформації.

 

Світлана ВЛАСЮК, к.е.н., доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування

Ольга ЛЕВЧЕНКО, Катерина ЗАЯРНА, здобувачки вищої освіти першого рівня (бакалавр), 11-ф група, ОПП «Фінанси, банківська справа та страхування»

Леся БАРАБАШ, к.е.н., доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування