Меню

Реалії майбутнього – це наука сьогодні

24 лютого 2022 року надійно закарбувалося у пам’яті кожного українця. У цей день ми занурилися у нове середовища існування, назва якого – війна. Всі плани, сподівання, мрії, здавалося б, були перекреслені. Однак з перших днів воєнного вторгнення Уманський національний університет садівництва почав отримувати листи підтримки від партнерів, і це дало снаги зібратися з думками та стати до роботи.

Особливо складно було сконцентруватися та продовжити наукові дослідження. Однак зміна економічних умов спровокувала професійну зацікавленість і здоровий інтерес науковців Уманського НУС. А додатковими натхненниками у цій сфері стали наші колеги з різних куточків України.

20 квітня колектив науковців кафедри фінансів, банківської справи та страхування Уманського НУС долучився до ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інноваційне підприємництво та торгівля: сучасний стан та перспективи розвитку» Херсонського державного аграрно-технологічного університету. Понад 40 науковців з різних куточків України та близького зарубіжжя – Польщі, Молдови – долучилися до онлайн зустрічі. Серед учасників зустрічі були не лише представники наукового загалу, а й практики та здобувачі освіти. Модератором зустрічі стала Наталія Танклевська – д.е.н., професорка,завідувачка кафедри економіки та фінансів ХДАЕУ.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися проректор з наукової роботи та міжнародної діяльності ХДАЕУ, доктор с.-г. наук, професор. Заслужений діяч науки і техніки України Олександр Аверчев і декан економічного факультету, кандидат економічних наук, доцент Вікторія Крикунова. Словами підтримки учасникам висловили Рафаел Чілочі – доцент, декан факультету економічного інжинірингу та бізнесу Технічного університету (Молдова), Тетяна Чернявська – д.е.н., професор кафедри обліку, фінансів та логістики Державної вищої професійної школи в Коніні (Польща).

Від наукового загалу України слово тримали Олена Прокопчук – д.е.н., доцент, завідувачка кафедри фінансів, банківської справи та страхування Уманського НУС; Юрій Губені – д.е.н., професор кафедри права і підприємництва Львівського національного аграрного університету; Марина Балджи – д.е.н., профес, професор кафедри підприємництва та туризму Одеського національного економічного університету; Микола Місюк – д.е.н., професор, Заслужений економіст України, директор Навчально-наукового інституту бізнесу і фінансів Подільського державного аграрно-технологічного університету; Людмила Завідна - д.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту туристичного та готельно-ресторанного бізнесу Ужгородського торговельно-економічного інституту КНТЕУ.

Наукова зустріч сконцентрувала увагу спільноти однодумців на колі питань, актуальних для сьогодення та на найближчий час. Особливо гарячі дискусії викликали доповіді, у яких розкривалися критично важливі аспекти майбутнього з огляду на ситуацію, що склалася наразі. Зокрема, зацікавлення викликала доповідь про особливості функціонування та перспективи розвитку в Україні польської інноваційної мережі фреш-маркетів «Żabka» (доповідач - Богдан Чернявський, доктор філософії, викладач Академії прикладних наук (Польща)).

Бурхливе обговорення спровокував виступ здобувача третього рівня вищої освіти Володимир Шумакова про перспективні вектори інвестиційної діяльності в Україні у найближчому майбутньому.

Потенційні сценарії відновлення економіки України у повоєнний період, які охарактеризувала к.е.н., доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Уманського НУС Леся Барабаш, викликали низку запитань, глибокі аналітичні міркування та дискусію загал конференції.

Змістовністю та ґрунтовністю відзначалися результати досліджень здобувачки вищої освіти першого (бакалаврського) рівня Ольги Ліштван про ринок лаванди в Україні.

Наукова спільнота, яка активно та з професійною насолодою працювала в рамках конференції, вкотре довела: все, що завтра буде реаліями лише тоді, коли сьогодні є наукою, польотом інтелектуальної думки. І ніякі, навіть найжорсткіші перепони, їм не можуть стати на заваді!

 

 

Леся Барабаш, к.е.н., доцент, доцент кафедри