Меню

Реалізовуємо нові підходи до навчання: поєднуємо теорію та практику

Професія фінансиста є актуальною та престижною, оскільки в час постійного розвитку економіки кількість підприємств різних форм власності та сфер діяльності стабільно зростає. А відтак збільшується і потреба в фінансистах, аналітиках, фінансових консультантах і фінансових менеджерах.

Фінанси – це мистецтво та професія водночас, що потребує таланту та терпіння. Це особливий дар бачити цифрами складний світ економіки у його взаємозв’язках і гармонії. Спеціаліст у сфері фінансів – це фахівець з високим рівнем теоретичної і практичної економічної підготовки для виконання правової, фінансової й організаційно-управлінської діяльності. Сучасні фінансові відносини потребують знання природи руху грошових потоків, акумуляції капіталу, вміння управляти фінансовими інструментами й адаптуватися до зміни умов внутрішнього та зовнішнього середовищ. Означене визначає необхідність підготовки якісно нової плеяди фінансистів, що передбачає тісне спілкування та співпрацю з практиками – стейкхолдерами. Однією з форм такої співпраці є проведення занять із залученням до викладання фахівців-практиків фінансової сфери.

Наразі гостьовим лектором-практиком страхової сфери стала керівник ЦОК Черкаської дирекції ПРАТ «Страхова компанія «АРСЕНАЛ Страхування» в м. Умань Оксана Остроушко, яка завітала на кафедру фінансів, банківської справи та страхування Уманського національного університету садівництва до студентів 3 курсу бакалаврату спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». Слід зауважити, що страхова компанія динамічно розвивається, успішно застосовуючи кращий ринковий досвід, та постійно вдосконалює бізнес-процеси. Страхування в СК «АРСЕНАЛ Страхування» відрізняють унікальні умови й очевидні переваги: індивідуальний підхід до кожного клієнта та неухильне виконання взятих на себе зобов'язань.

Увага студентів була прикута до розгляду чергової теми з навчальної дисципліни «Страхові послуги та діяльність страхових організацій» – «Майнове страхування».

Отож, спікерами лекційного заняття стали два провідних фахівці у даній тематиці, що вдало поєднали теорію та практику. Розпочала заняття завідувач кафедри фінансів, банківської справи та страхування, к.е.н., доцент Олена Прокопчук, яка представила гостю й ознайомила присутніх з планом лекції та розпочала першу частину заняття – теоретичну. А далі слово надали практику страхової справи. Під час лекції пані Оксана акцентувала увагу студентства на ключових особливостях майнового страхування. Адже відомо, що найважливіша функція управління виробництвом – створення умов для успішної діяльності підприємства. Тому до основних принципів i цілей менеджменту належить вдале подолання ризикових ситуацій, що забезпечує на перспективу максимальну фінансову стійкість. Саме на це спрямовано страхування підприємницьких ризиків, зокрема страхування майна. Слід зазначити, що в усіх розвинутих країнах для підприємців нормою є страхування найнебезпечніших ризиків, пов'язаних з виробничою діяльністю, з метою запобігання шкоді від настання різних негативних подій. Це, в свою чергу, сприяє відновленню виробничого процесу шляхом відшкодування спричинених збитків.

Студенти ознайомились з основною діяльністю ПРАТ СК «АРСЕНАЛ Страхування», з ключовими принципами її роботи, пропонованими страховими продуктами, а також отримали можливість розглянути договори страхування за обов’язковими та добровільними видами страхування і можливість їх укладання.

Як наслідок, студенти та викладачі отримали багато позитивних вражень від спілкування з Оксаною Остроушко, що свідчить про важливість та дієвість подібних заходів для підвищення розуміння майбутньої професії. Лекція вийшла насиченою та цікавою, вдало поєднавши теорію та практику страхової справи, набувши абсолютно нових модернових властивостей.